Artikel i Göteborgsposten - Kents arbete ger avtryck

2007-04-20

För Kent Österberg är engagemang och solidaritet ledord. Därför reser han i sommar med en expedition till Indien för att överlämna två upprustade ambulanser.

Resan, som arrangeras av organisationen Swedasia i Strängnäs, går till Kalimpong i nordöstra Indien, ett avlägset och svårtillgängligt område i Himalaya med enorm fattigdom. Genom att donera ambulanserna hoppas Kent Österberg och de övriga medarbetarna att invånarna i provinsen lättare ska kunna ta sig till sjukhus och på så sätt bättra på folkhälsan. Den nionde juni startar resan i Strängnäs men förberedelserna har pågått länge. När vi ses hemma hos Kent i trerummaren vid Redbergsplatsen är han mitt uppe i arbetet med att leta sponsorer.– Det är svårt att vänja sig vid sponsring. Det känns lite ovant att be näringslivet, men det är bara att köra på, skrattar Kent medan han ställer fram ett fruktfat och bjuder på färskpressad apelsinjuice.

Se artikeln i GP

Gjort resan förut
Det är inte första gången som Kent gör en så här lång resa och det är inte första gången som han besöker Indien och Kalimpong.– Indien är inne i en stark utveckling. Det växer så att det knakar. Det finns en framtidoptimism och ett samhällsengagemang som är medryckande. Jag känner mycket för staden Kalimpong. Jag var där första gången 2005 och då blev jag engagerad i en skola för de allra fattigaste nepalesiska minoriteterna i staden.Människorna han mötte och biståndsarbetet han såg där gjorde starkt intryck på honom.– Det finns en fri företagsamhet och businesstänkande kopplat till idealism och socialt engagemang. Rektorn driver ett reseföretag och pengarna han tjänar i företaget går till skolan. Direktören för skolan äger flera hotell i staden och han tjänar mycket pengar, men han lever i ett enkelt hus och hela sin förmögenhet offrar han på skolan. Något sådant hade jag aldrig sett tidigare.

 

Växte upp i Majorna

Kent växte upp under 50-talet i Majorna. Det var ett medvetet och engagerat hem där diskussionens vågor ofta gick höga kring köksbordet. Kents farfar var fackföreningspionjär och hans mamma satt med i Beklädnads styrelse.Själv gick Kent med i SSU som fjortonåring. Sina yrkesverksamma år började Kent som byggnadsmålare och engagerade sig då i Svenska Målareförbundet.Lösningsmedlen gjorde honom för sjuk för att fortsätta som målare, så efter tolv år satte sig Kent i skolbänken på nytt.– Då omskolade jag mig till lärare. Jag var färdig 1977. Det har jag aldrig ångrat. Den första skolan jag arbetade på var Tretjärnsskolan i Lövgärdet.Det var stökigt och hög omsättning av lärare. Men vi var en kärna som stannade kvar och stöttade varandra och vi utvecklade en pedagogik som fungerade. Det blev en väldigt bra tid där.Läraryrket har flera fördelar tycker han.– Jag trivs väldigt bra som lärare. Som mellanstadielärare får man följa en klass och ha den i alla ämnen. Man har stor pedagogisk frihet.

Vid sidan av läraryrket har Kent haft flera politiska uppdrag för vänsterpartiet och tidigare VPK. Den politiska karriären påbörjade han i miljörörelsen, fortsatte sedan som trafikpolitiker i gatunämnden och trafiknämnden. Så småningom kom han att sitta som ledamot i kommunfullmäktige för vänstern.

– Solidaritet är viktigt. Obalansen i världen och mitt arbete som målare och lärare i Göteborgs förorter har gjort mig till vänster.   Men jag har aldrig kallat mig kommunist. Jag gick med i VPK först när sovjetvännerna lämnade partiet och bildade APK. Jag reste mycket i Sovjetunionen och några gånger körde jag bil via Moskva till Odessa och till Kaukasus. Mitt intryck av Sovjet var att det var en polisstat. Det fanns ett förtryck och hård kontroll. Det var ett stillastående samhälle. Det fanns ingenting av den drivkraft som man ser i Indien idag. Sovjet gjorde inget gott intryck på mig.


Hjärtat slår för miljön
Kents hjärta har alltid slagit för miljön. På 1970-talet ledde han cykeldemonstrationer och var aktiv i samband med Kungstorgsockupationen, då det fanns starka krafter för att bygga ett parkeringshus under torget.
Idag har Kent slagit av på takten när det gäller det politiska arbetet. Nu sitter han i spårvägsstyrelsen men de andra uppdragen har han hoppat av.

Två av Kents största intressen är fotboll och att köra motorcykel. De intressena har hängt med sen barnsben.
– Som liten grabb kickade jag boll på Karl Johans torg och blev gaisare redan 1950. Moppe fick jag när jag fyllde 15. Då hade alla moppe, annars var det något fel på en. Och sen blev det mc-kort. Mc har alltid varit ett stort intresse. Egentligen är det motsägelsefullt eftersom jag är miljöaktivist. Men jag få försvara mig med att i mitt dagliga resande är det kollektivtrafiken, cykeln och trottoartrampandet som gäller.

Motorcykelresorna har gett Kent vänner på många ställen.
– 1980 var jag och min dåvarande tjej i England och åkte motorcykel. På vägen ut från London hamnade vi mitt i en demonstration mot hjälmlagen. En stund senare fick vi punktering, körde omkull och hamnade på sjukhus. Hjälmen räddade livet på mig. Polisen som fanns på plats vid olyckan hälsade på oss och hjälpte oss med försäkringen. Han sa att det skulle ta ett tag att ordna med alla papper och erbjöd oss att bo hos honom under tiden. Efter det blev vi vänner för livet. Vi träffas flera gånger om året.

Lång och farlig resa
När Kent i sommar ger sig iväg med ambulanskonvojen till Kalimpong väntar honom och de andra deltagarna en lång och bitvis farlig resa. Färden går genom politiskt oroliga områden och platser som bitvis kontrolleras av terrornätverket Al Qaida. Ändå känner han sig lugn inför avfärden.
– Flera i gruppen har stor erfarenhet av dessa länder, så det skall säkert gå bra. Det blir en fantastisk resa med ett lockande mål. Glädjen när vi kommer fram och välkomnandet när vi lämnar över ambulanserna, det kommer att vara stärkande för oss under färden.

Resan kan följas dag för dag på www.ambulancedonation.com

Mathias Pernheim
031-62 40 00 namn@gp.se

Kent Österberg
Ålder: 62
Yrke: Mellanstadielärare
Bor: Lägenhet i Bagaregården
Familj: Sambon Arunee och hennes dotter
Intressen: Resor, politik, köra mc, genomföra projekt och njuta av livetgp.jpg

Partners

Ericsson
Swedbank
Landstinget
Wennerström ljuskontroll
Heartbreak Hotel
Bilmetro
Sundbyholm
Volvo
Artamus Indien konsult
Kilen krysset
Indien resor
Arkitektkopia
Maxi
Skode
Katrineholm / Flen
Confide
Åkers
Rogge
Tools Gävle
Caravan & Marine
Caravan & Marine
Polferries
Flaggfabriken svanen
SOS International
Inline
Statoil